KLERENWERK

Cokky, geen onbekende naam inmiddels voor de meeste castleden. Niet omdat iedereen haar gesproken heeft of persoonlijk kent, nee, eerder omdat zij op facebook of via de mededelingen van John geregeld vraagt om de meest opvallende zaken.

“Als jullie nog fietsbanden (binnenbanden) over hebben, of stropdassen … “dat soort vragen. Waarop je jezelf de vraag stelt “waarom stropdassen, de Grieken hadden in die tijd toch zeker geen stropdas om?”. “fietsbanden … we gaan toch zeker per schip naar Troje toe?”.

Recycling is het toverwoord. Cokky heeft het maken van kleding, sieraden en accessoires zichzelf aangeleerd. En hergebruiken van materialen is ze ooit gaan toepassen. Ruud en John werden direct enthousiast van het idee, al was het maar misschien omdat het budget voor de voorstelling Troje daardoor nauwelijks aangesproken wordt.

Rond de 100 kostuums moeten er worden gemaakt, nog los van accessoires als capes, been- en armstukken, helmen, zwaarden en dergelijke. Rondneuzend bij Cokky thuis valt op dat er geen kast of kamer gevrijwaard is van een kledingstuk of helm. Niet alleen haar echtgenoot vindt het langzaamaan wat veel worden, ook zij zelf ziet wel in dat het een beetje veel wordt. Haar dochter komt binnenkort over uit de USA. Uiteraard kijkt Cokky er naar uit dat ze komt maar waar moeten alle kledingstukken dan weer heen? Ze vindt er wel weer een oplossing voor, ze denkt immers in mogelijkheden niet in onmogelijkheden.

Kostuums bestaande uit een kleine 100 binnenbanden, ca. 150 stropdassen, diaraampjes, bankleer, gordijnen, oude kleding, latten uit een bedbodem, meer dan 1000 bliklipjes, alles kan worden gebruikt, niets wordt weggegooid. Veel spullen krijgt ze of vinden via marktjes of braderieën hun weg naar Cokky.

Daar moet een heel team achter zitten, achter zoveel kleding . Nee, het is in principe een ‘éénvrouwsteam’. Ze spreekt vol passie over haar hobby, of misschien beter, over haar way of life. Ze staat met Troje op en gaat er mee naar bed. Zomaar een van de mensen die knetterhard werkt om Troje tot een succes te maken, maar ze geniet er elke dag weer van. Ook al is het “klerenwerk”.