VAN SCHEEPSRAMP…

… NAAR GRIEKSE TRAGEDIE.

In 2016 bracht De Theaterbakkerheij haar eerste mega productie: De Titanic. 13 Voorstellingen in Haastrecht en Gouda met een slordige 7.500 bezoekers, een prachtig decor waar 12 trailers voor nodig waren, een cast van ruim 60 enthousiaste mensen en veel vrijwilligers. Mooie aantallen, zeker als je beseft dat we het hier over een amateurproductie hebben. Dit kon toch niet overtroffen worden?

Wat bij De Theaterbakkerheij in de kop zit, zit niet in de kont. Ideeën borrelden op en werden genoteerd; al snel was het hoge woord eruit. Zelf een voorstelling maken tegen de historische achtergrond van Troje. Griekse mythologie spreekt bij velen tot de verbeelding, denk aan de Ilias van Homerus, Odysseus, Helena, Paris, Achilles, aan goden als Zeus en Hera. Hoe kun je uit alle verhalen die met Troje te maken hebben een keuze maken? Koppen werden bij elkaar gestoken en de plannen uitgewerkt en zoals eerder bij De Titanic het geval was, er werd gedacht in mogelijkheden en niet onmogelijkheden. Maar hoe bont kun je het maken? Heel bont!!

In mei 2018 staan 7 voorstellingen in Haastrecht gepland (capaciteit 600 man) en in september 2018 nog eens 5 voorstellingen in de Goudse schouwburg. Hoe ga je een cast van 60 mensen in Troje verwerken? 60? Na de audities in december 2016, waar ongeveer 200 auditanten op af kwamen, een aantal dat de verwachting overtrof, en na vele puzzeluren rond kerst en oud en nieuw, bleek de teller van de nieuwe cast op 83 te staan!!! 83 talentvolle mannen, vrouwen en kinderen, met allerlei achtergronden en ervaringen. Het gebied waaruit de cast afkomstig is, is wijder dan bij De Titanic.

In september 2017 zal de repetitieperiode starten. Zitten we tot dan stil? Niet echt nee, script, muziek, songteksten, decors, social media, PR, etc. etc.;  heel veel vrijwilligers zijn achter de schermen, die overigens nog niet eens hangen, al heel hard aan het werk om er een mooie voorstelling van te maken.  Aan het werk om te zorgen dat het plaatje financieel klopt en om te zorgen dat we zoveel mogelijk mensen bereiken en enthousiast kunnen maken om naar een van de voorstellingen te komen of op andere wijze betrokken te raken.

Het plezier spat er al van af … en we zijn nog maar net in de trein gestapt naar Troje. Na 2016 hebben we maar even niet voor de boot gekozen, hoewel … een Griekse tragedie zonder boot? …